Wanneer je een arbeidsmediator zoekt, wil je zeker weten dat die over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Om de kwaliteitsstandaard van mediators te waarborgen, is het MfN-register in het leven geroepen. Je kunt dit register zien als een kwaliteitskeurmerk dat de kennis en kunde van de arbeidsmediator onderschrijft. Op deze pagina vind je meer informatie over wat het MfN-register precies is en hoe je een geschikte MfN-registermediator vindt wanneer je een conflict hebt op het werk.
Wat is het MfN-register voor mediators?
Het MfN-register is het Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. Hierin vind je alle soorten mediators, ook arbeidsmediators. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen, voordat ze ingeschreven worden in hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. Het MfN-register biedt arbeidsmediators een beschermde titel en een herkenbaar kwaliteitskeurmerk. Om die kwaliteit te waarborgen, moet de ingeschreven mediator zich regelmatig laten bijscholen en toetsen.
Om MfN-registermediator te worden, moet een arbeidsmediator aan diverse voorwaarden voldoen, te weten:
- Een MfN-registermediator is verplicht de basisopleiding mediation te volgen via een MfN-erkend opleidingsinstituut.
- Een MfN-registermediator moet na afronding van de basisopleiding verplicht een theorie-examen en assessment doorlopen.
- Een MfN-register heeft een Ver klaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig om in het register te worden opgenomen.
Het MfN-register wordt vertegenwoordigd door de Mediationfederatie Nederland (MfN). Deze federatie bestaat al sinds 1993 en zet zich in voor de professionalisering van het mediationreglement in Nederland. De federatie is hier zeer succesvol in: de Raad voor Rechtsbijstand en de Raad voor de Rechtspraak werken zelfs uitsluitend met MfN-registermediators, omdat dit kwaliteitskeurmerk zo hoog wordt gewaardeerd.
Hoe vind je een MfN-registermediator?
Wanneer je een conflict op de werkvloer hebt, is het raadzaam om altijd voor een register mediator te kiezen. Zo weet je zeker dat de arbeidsmediator over de juiste kennis en kunde beschikt om het arbeidsconflict in goede banen te leiden en samen met de betrokkenen op te lossen.
Om te controleren of een arbeidsmediator bij het MfN-register is aangesloten, kun je de database van de Mediatorsfederatie Nederland raadplegen. Op die manier weet je zeker dat je met een betrouwbare en kundige professional te maken hebt.
De professionals van onze organisatie Dé Arbeidsmediator zijn stuk voor stuk aangesloten bij het MfN-register en staan daardoor garant voor de best denkbare kwaliteit op het gebied van conflictbeheersing. Wij zien er streng op toe dat onze arbeidsmediators regelmatig worden getoetst en dat hun kennis en opleiding up-to-date blijft. Je kunt onze mediators eenvoudig terugvinden in de database van de Mediatorsfederatie Nederland.
Hoe gaat een mediator te werk bij een arbeidsconflict?
Een arbeidsmediator biedt ondersteuning bij het oplossen van spanningen en conflicten op het werk. Veel mensen denken dat een mediator pas nuttig is wanneer er een hoog opgelopen ruzie is, maar dat is een misvatting. Bij spanningen op het werk is het juist zaak om ruim op tijd een mediator in te schakelen. Het liefst al bij het eerste gezamenlijke gesprek, maar mocht dat niet hebben geleid tot herstel en goede afspraken, dan zeker bij het tweede. Daarmee voorkom je dat het conflict uit de hand loopt en dat er geen goede oplossing meer mogelijk is.
Onze arbeidsmediators helpen de betrokken partijen om samen tot een goede oplossing te komen. Vaak zijn twee gezamenlijke gesprekken al genoeg om succes te boeken. Tijdens deze gesprekken fungeert de arbeidsmediator als onafhankelijke derde partij. De mediator gaat uit van de zelfredzaamheid van de betrokkenen en stelt zich op als onbevooroordeelde gespreksleider.
Samen met de arbeidsmediator ontdekken de betrokken partijen hoe de spanningen zijn ontstaan, wat er op hun hart ligt en wat de mogelijke oplossingen zijn. Goede en eerlijke communicatie staat daarin centraal. In bijna alle gevallen willen de betrokkenen niets liever dan een oplossing, maar hebben ze een duwtje in de goede richting nodig om dat te realiseren. Dit geldt voor conflicten tussen werknemers onderling, maar ook voorspanningen tussen werknemer en werkgever.
Accepteer cookies om deze video te bekijken
Waarom kiezen voor Dé Arbeidsmediators?
Dé Arbeidsmediators beschikt over een team van MfN-registermediators met ruime ervaring op het gebied van arbeidsmediation. Kies je voor een mediator van onze organisatie, dan profiteer je van de volgende voordelen:
- Een grote dosis kennis en praktijkervaring
- Aangesloten bij het MfN-register
- Binnen 6 á 8 weken naar een duurzame oplossing
- Landelijke dekking in alle provincies
Ben je op zoek naar een MfN-registermediator? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en gaan kosteloos met je in gesprek over wat jouw organisatie nodig heeft.
Heb je momenteel te maken met een (dreigend) arbeidsconflict, dan kun je ook direct een offerte aanvragen.