Inhoudsopgave
Heb je een arbeidsconflict op de werkvloer? Dan helpt een mediator je om dit arbeidsconflict snel en efficiënt op te lossen. Onze arbeidsmediators hebben ruime ervaring in hun vakgebied en zijn elk MfN-geregistreerd. Ze gaan onafhankelijk en professioneel te werk en zoeken naar een passende oplossing waar de conflicterende partijen beide tevreden mee zijn.
Op deze pagina ontdek je wanneer het verstandig is om een mediator in te schakelen bij een arbeidsconflict, wat hiervan de gemiddelde kosten zijn en wat je van een arbeidsmediationtraject kunt verwachten.
Wanneer is een mediator nodig bij een arbeidsconflict?
Waar mensen samenwerken, vinden soms conflicten plaats. Dit kan gaan om conflicten tussen werknemers onderling, maar ook om conflicten tussen werkgever en werknemer, of tussen werknemer en leidinggevende.
Arbeidsconflicten zijn vaak complex en niet zelf op te lossen. Het inschakelen van een mediator is meestal je beste optie. Een arbeidsmediator gaat objectief en onafhankelijk te werk en begeleidt het proces tussen de partijen van A tot Z. Het doel is om samen tot een oplossing van het conflict te komen. De mediator heeft hierbij vooral de rol van procesbegeleider, maar kan op basis van zijn of haar kennis en ervaring ook meedenken in de lijnen van de gekozen oplossing.
LEESTIP: De 5 alarmbellen voor arbeidsmediation
Voor een leidinggevende is het vaak lastig te bepalen of arbeidsmediation nu echt noodzakelijk is. Daarom hebben wij 5 duidelijke signalen geformuleerd in het e-book "De 5 alarmbellen voor arbeidsmediation".
Wat kan een arbeidsmediator voor jou betekenen?
Een mediator schuift als onafhankelijke derde aan bij een arbeidsconflict. De mediator helpt de conflicterende partijen om samen tot een werkbare oplossing te komen. Diplomatiek handelen staat daarin centraal. Wat de oorzaak van het conflict ook is, de mediator helpt beide partijen een oplossing te vinden waaruit een win-win situatie voortkomt.
Vaak zijn één of meer mediationsessies voldoende om samen met de mediator tot een oplossing te komen. Het kan echter ook voorkomen dat het conflict al té lang voortduurt en het wederzijds vertrouwen te erg is beschadigd. Het is dan niet altijd mogelijk de werkrelatie te herstellen, waardoor het wellicht beter is dat de wegen scheiden en dat er voor een traject voor exit mediation wordt gekozen.
Tijdens een traject voor exit mediation biedt de mediator ondersteuning bij het onderhandelen over de voorwaarden waaronder de partijen uit elkaar gaan. Deze voorwaarden worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Er volgt dan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Dat wil zeggen dat de werkgever en de werknemer overeenkomen dat ontslag de beste oplossing is, maar dat dit wel op zodanige wijze gebeurt dat de werknemer zijn of haar recht behoudt op een ww-uitkering en een transitievergoeding.
Gelukkig is er in lang niet alle gevallen de noodzaak voor exit mediation. Door goed met elkaar te praten en tijdig een mediator in te schakelen als begeleider bij het arbeidsconflict, is de kans groot dat je samen tot een passende oplossing komt.
Wat zijn de voordelen van arbeidsmediation?
Door een mediator in te schakelen bij een arbeidsconflict, maak je een verstandige keus. Je voorkomt dat conflicten (verder) uit de hand lopen en je bespaart een hoop geld, tijd en energie. De grootste voordelen van een mediator zijn als volgt:
- Je voorkomt juridische procedures.
- Je voorkomt hoge juridische kosten.
- Je voorkomt een (langdurige) afname in productiviteit.
- Je voorkomt een afname in werkplezier.
- Je voorkomt complexe ontslagprocedures.
- Je voorkomt verzuim(kosten)
Hoe lang duurt arbeidsmediation bij een arbeidsconflict?
Een gemiddeld traject voor arbeidsmediation duurt zo’n zes tot acht weken. Vaak worden er in deze periode zo’n acht tot tien uren besteed aan het mediationtraject. Deze uren worden vooral besteed aan het voeren van gesprekken tussen de conflicterende partijen.
De exacte looptijd van een mediationtraject hangt onder meer af van hoe ingewikkeld het arbeidsconflict is, hoe oplossingsgericht beide partijen te werk gaan en wat de beschikbaarheid is van de betrokkenen.
Welke kosten zijn hieraan verbonden?
Professionele mediation bij een arbeidsconflict kan al worden ingezet vanaf € 1.800,- exclusief btw. Dit is de investering dubbel en dwars waard, want uit onderzoek blijkt dat een arbeidsconflict gemiddeld zo’n € 25.000,- kost. Deze kosten komen voort uit onder meer loondoorbetaling bij ziekte, verzuimbegeleiding door een arbodiensten afname in productiviteit en werkplezier.
Deze afname van productiviteit (en daarmee ook de afname van omzet) neemt vaak verder toe wanneer ook andere collega’s binnen het team last krijgen van het conflict en daardoor gedemotiveerd raken. Andere kosten van een arbeidsconflict zijn juridische kosten, bijvoorbeeld wanneer niet voor arbeidsmediation wordt gekozen of het conflict uiteindelijk wordt voorgelegd bij de rechtbank.
Wil je meer weten over het kostenaspect van arbeidsconflicten? Lees dan ook hoe je de kosten van een arbeidsconflict laag houdt.
Mediator arbeidsconflict inschakelen? Wij helpen je verder
Heb je een mediator arbeidsconflict nodig binnen je organisatie? Dan staat Dé Arbeidsmediators voor je klaar met vrijblijvend advies. Wij geloven dat samenwerken de kern is van een gezonde bedrijfscultuur. Door proactief in te grijpen bij spanningen op de werkvloer, voorkom je dat deze uitmonden in een langdurig en slopend conflict waarbij geld, tijd, energie en werkplezier verloren gaan.
Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we je graag meer over de mogelijkheden van professionele mediation op de werkvloer. We vertellen je hoe het traject eruit ziet, welke investering je kunt verwachten en hoe onze mediators te werk gaan bij een arbeidsconflict.
- Wij werken uitsluitend met MfN-geregistreerde arbeidsmediators.
- Wij gaan snel, efficiënt en effectief te werk.
- Wij begeleiden naar een duurzame oplossing.
- Wij zijn persoonlijk en respectvol.
- Wij bieden één loket voor al je vragen.
- Wij bieden landelijke dekking door heel Nederland.
Benieuwd wat we voor je organisatie kunnen betekenen? Vraag dan via onderstaande button een vrijblijvend gesprek aan. Direct een offerte voor arbeidsmediation aanvragen kan natuurlijk ook.