Is er sprake van een arbeidsconflict op het werk? Dan wordt er mogelijk een arbeidsmediator ingeschakeld om tot een goede oplossing te komen. Maar is deze vorm van mediation verplicht om te accepteren? Of mag je arbeidsmediation weigeren? Op deze pagina vind je een antwoord op deze vraag en kom je meer te weten over de regels en richtlijnen van arbeidsmediation.
Is mediation verplicht bij een arbeidsconflict?
Een werknemer is niet verplicht om mee te werken aan een arbeidsmediation. Zo’n traject vindt namelijk altijd op vrijwillige basis plaats. Ook als werkgever ben je niet verplicht om akkoord te gaan met een verzoek tot arbeidsmediation. Zelfs als het mediationtraject reeds gestart is en je hier aanvankelijk aan mee wilde werken, heb je het recht om er in een later stadium alsnog uit te stappen.
Wat zijn de nadelen van mediation weigeren?
Mediation weigeren is gewoon toegestaan. Toch is het niet raadzaam om hiervoor te kiezen. Het brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee en die gelden voor zowel de werknemer als de werkgever. Hieronder leggen we je uit hoe dat zit.
1. Je verzwakt je juridische positie
Wanneer een arbeidsconflict uit de hand loopt en de kantonrechter of UWV eraan te pas komt, sta je juridisch een stuk minder sterk in je schoenen. De kantonrechter kijkt tijdens het beoordelen van het conflict bijvoorbeeld kritisch naar de moeite die je hebt gestoken in het oplossen hiervan. Door mediation te weigeren, laat je zien dat je beperkte moeite hebt gedaan om het arbeidsconflict te verhelpen
2. Je verzaakt goed werkgeverschap
Zowel het aanbieden als het accepteren van arbeidsmediation is een teken van goed werkgeverschap. Het tonen van goed werkgeverschap is een wettelijke plicht voor elke werkgever (hoewel hier geen stellige regels of richtlijnen voor bestaan). Onder goed werkgeverschap wordt de inzet bedoeld die je al werkgever toont om de belangen van je werknemers te behartigen en hen helpen, te ondersteunen en te beschermen. Door te kiezen voor arbeidsmediation, laat je zien dat je een arbeidsconflict op een veilige en verantwoorde manier wilt oplossen.
3. Je loopt tegen zeer hoge kosten aan
Uit onderzoek blijkt dat de kosten van een arbeidsconflict zeer hoog zijn wanneer je niet tijdig aan een oplossing werkt. Een gemiddeld arbeidsconflict kost al gauw zo’n 25.000 euro. De hoogste kostenposten zijn verzuimkosten en zogenaamde exit-kosten. Met dat laatste worden de kosten bedoeld van een advocaat en van een eventuele ontslagvergoeding. Bekijk hieronder ook het overzicht van verzuimkosten na een arbeidsconflict:
- Kosten loondoorbetaling per dag: 153 euro
- Kosten vervanging per dag: 191 euro
- Verlies productie per dag: 43 euro
- Kosten arbodienstverlening per dag: 10 euro
- Kosten verzuimbegeleiding per dag: 8 euro
Wanneer je bovenstaande kosten bij elkaar optelt, komen de totale verzuimkosten per dag uit op maar liefst 405 euro.
4. Je verkleint de kans op een oplossing
Bij veel arbeidsconflicten is een goed gesprek genoeg om er samen uit te komen. Maar er zijn conflicten die zo complex of langslepend zijn, dat het zonder een onafhankelijke derde partij niet op te lossen is. Wanneer je merkt dat je er onderling niet meer uitkomt, is een mediationtraject vaak de enige oplossing.
Weiger je zo’n traject? Dan wordt de kans op een oplossing bijzonder klein. En dat levert risico’s op. De kans is groot dat het arbeidsconflict leidt tot ontslag en dat daar een procedure bij UWV of de kantonrechter aan vooraf gaat. Dit kan nare juridische consequenties hebben. En daar blijft het niet bij, want een arbeidsconflict kent nog veel meer risico’s:
- Een arbeidsconflict kan leiden tot oplopende spanningen binnen het team
- Een arbeidsconflict kan leiden tot een afname in productiviteit en continuïteit
- Een arbeidsconflict kan leiden tot overspanning, langdurige ziekte en verzuim
- Een arbeidsconflict kan grote impact hebben op je privéleven en de kwaliteit daarvan
Arbeidsmediation inschakelen? Vraag ons om advies
Een arbeidsconflict is vervelend voor alle betrokkenen. Maar hoe hoog het conflict ook oploopt, de betrokkenen willen uiteindelijk maar één ding: dat er een oplossing komt. Dé Arbeidsmediators adviseert je graag over de mogelijkheden hiervan.
Wij staan voor een oplossingsgerichte aanpak waarbij de keuzevrijheid van de betrokkenen centraal staat. Dat bereiken we door onafhankelijk en onpartijdig te werk te gaan. We stimuleren een goed gesprek en denken proactief mee over een oplossing waar beide partijen blij mee zijn. Ben je benieuwd wat onze MfN-registermediators voor je kunnen betekenen? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan en ontdek meer over onze dienstverlening. Hebt u direct een offerte nodig voor arbeidsmediation, dan kun je deze hieronder ook aanvragen.