Effectief mediaten aan de hand van het ABC van de persoonlijkheid

Datum: 06 februari 2020 - 13:00

Locatie: Coachhuis in Leusden

Trainer: De Arbeidsmediators

Categorie: Permanente Educatie

Ieder mens is uniek. Afhankelijk van de situatie en omgeving geeft iedereen dan ook de voorkeur aan een eigen gedragsstijl. Bij veel mensen ontstaan spanningen en gevoelens van ongemak, omdat anderen anders zijn dan zijzelf. Mensen voelen zich het meest op hun gemak, wanneer zij hun favoriete gedragsstijl kunnen gebruiken. Binnen een samenwerking is het belangrijk dat zij zich bewust zijn, dat iedereen verschillend is. En dat iedereen verschillende behoeften, drijfveren en angsten heeft. Maar zich aanpassen aan het gedrag van de ander is geen natuurlijke vaardigheid. En dat is één van de meest voorkomende oorzaken van arbeidsconflicten.

Banner-disc-personeninkleur

DISC©

DISC© is een model dat inzicht geeft in de verschillende persoonlijkheidstypen. Terwijl bekende persoonlijkheidsmodellen van C.G. Jung, R. Rieman, A.H. Maslov en andere psychoanalytici voornamelijk gefundeerd waren op klinische persoonlijkheden, ontwikkelde de Amerikaanse psycholoog W.M. Marston een even eenvoudig als praktisch persoonlijkheidsmodel, dat op onderzoek bij gezonde mensen was gestoeld. (“Emotions of normal people”, New York, 1928). Marston beschreef vier fundamentele gedragspatronen die in elk mens terug te vinden zijn, maar wel in verschillende mate. Ieder mens laat in het algemeen gedragstendensen uit elk van de vier gedragsstijlen zien. We zijn echter geneigd, afhankelijk van de omgeving waarin we zijn (beroepsmatig of privé), één van deze gedragsstijlen eerder te laten zien dan de andere drie stijlen.

Onderwerpen tijdens de workshop

 • Wat is DISC©?
 • Wat zijn de klassieke conflicten voortkomend uit de verschillende stijlen op het werk?
 • Hoe reageren personen met verschillende stijlen op elkaar?
 • Wat zijn belangrijke waarden, behoeften & drijfveren van de stijlen?
 • Hoe gaan de verschillende stijlen om met conflicten?
 • Wat zijn de allergieën van de afzonderlijke stijlen?
 • Hoe herken je de stijlen aan de mediatortafel?
 • Hoe kan je als mediator effectief reageren en interveniëren op de verschillende stijlen?
 • Wat is uw eigen voorkeursstijl als mediatior?

Waarde voor de mediator

Kennis en inzicht in het DISC© model levert de mediator een praktisch en toepasbaar instrument op. Het geeft de mediator inzicht in de vier gedragsstijlen en hoe deze te herkennen zijn. Veel conflicten op het werk ontstaan, omdat gedragsstijlen botsen. De manier van communiceren, de behoeften, angsten en drijfveren bij de vier gedragsstijlen verschillen namelijk enorm. En daarmee dus ook hoe de verschillende stijlen zich verhouden tot conflicten. Met DISC© leert de mediator hoe deze stijlen verschillen en waar personen met die verschillen in gedragsstijlen zo in (dreigend) conflict kunnen komen. Maar bovenal geeft DISC© inzicht in wat effectieve interventies kunnen zijn aan de mediatortafel, om zo bij te dragen aan het herstel van (samenwerkings) relaties of aan het oplossen van arbeidsconflicten.

Voorbereiding workshop

Ter voorbereiding op deze workshop maken alle deelnemers een online DISC© persoonlijkheidsanalyse. Hun persoonlijke rapportage krijgen zij tijdens de workshop uitgereikt.

Tijd & locatie

De training duurt van 13.00 uur - 17.00 uur.

Locatie:

Coachhuis Leusden.

Kosten

De kosten zijn € 295,- per persoon en € 35,- aanvullende kosten voor de DISC© test.

PE-punten

Met deze workshop zijn 4 PE-punten cat. 2 te verdienen.

Trainer

Patrick Schriel geeft deze workshop. Hij is teamcoach (NOBCO gecertificeerd), facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, persoonlijk leiderschap, assertiviteit en zelfvertrouwen.

Annuleringsvoorwaarden

U kunt alleen schriftelijk een open training annuleren. Hiervoor hanteren wij de volgende annuleringsvoorwaarden:

 • Tot een maand voor aanvang van de training kunt u zonder kosten annuleren.
 • Bij annulering minder dan een maand en voor de aanvangsdatum zijn de kosten 50% van het oorspronkelijke bedrag.
 • Wanneer u op de trainingsdag niet verschijnt, merken wij dat aan als annulering.
 • Bij onvoldoende aanmeldingen houden wij ons het recht voor een training te annuleren. In dat geval informeren wij u minimaal 10 dagen van tevoren. In geval u dan de training wilt doorschuiven zijn daar uiteraard geen kosten aan verbonden.

Aanmeldformulier