Menu Zoeken Helpdesk voor gratis advies 085 273 2310
Artikelen

Arbeidsconflict of samenwerkingsprobleem? Waarom mediation veel eerder ingezet zou moeten worden

25 maart 2025
Stieren-sepia

Wanneer je aan mediation denkt, denk je waarschijnlijk aan een situatie waarin twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat is niet gek, want mediation wordt vaak gekoppeld aan de term "arbeidsconflict". Ook bedrijfsartsen gebruiken deze term vaak in hun rapportages, zodat zij de STECR-richtlijn kunnen volgen en mediation kunnen adviseren. Maar wat als we mediation niet als laatste redmiddel zien, maar als een preventieve tool?

Een arbeidsconflict ontstaat niet plotseling. Vaak begint het met kleine irritaties, een teleurstelling of een misverstand dat niet wordt uitgesproken. Dit kan ontstaan tussen collega’s, tussen leidinggevenden en medewerkers, of bijvoorbeeld naar aanleiding van een POP- of functioneringsgesprek. In deze situaties hoeft er nog geen sprake te zijn van een conflict, maar is er wel een gevoel van ontevredenheid. En juist daar ligt de kracht vanvroege mediation.

Het misverstand rondom de naam ‘Mediator’

Het woord "mediator" roept direct het beeld op van een bemiddelaar in een conflict. Maar mediation is zoveel meer dan dat. Een mediator is een procesbegeleider die gesprekken structureert, helpt bij het uitspreken van irritaties en misverstanden verheldert. Hierdoor wordt escalatie voorkomen en blijft de samenwerking gezond.

Stel je voor: een medewerker heeft een beoordelingsgesprek gehad en voelt zich niet begrepen door de leidinggevende. De leidinggevende ervaart op zijn beurt frustratie omdat hij vindt dat de medewerker te defensief reageert. Er is nog geen conflict, maar de spanning is voelbaar.

Wanneer partijen dit proberen samen uit te praten, gebeurt het nogal eens dat het een herhaling wordt van het eerste gesprek, zonder nieuwe inzichten. Mensen hebben immers hun eigen verwachtings- en communicatiepatroon. Dit is hét moment om een mediator in te schakelen. Niet om een conflict op te lossen, maar om de communicatie te verbeteren, uit het eigen patroon te komen en begrip te creëren.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij Dé Arbeidsmediators geloven we dat succesvolle samenwerking begint met tijdig communiceren. Onze MfN-registermediators zijn gespecialiseerd in arbeidsrelaties en kunnen helpen bij zowel conflictbemiddeling als preventieve gesprekken​.

Wat we vaak zien:

  • Onuitgesproken irritaties die uiteindelijk uitmonden in een arbeidsconflict.
  • Feedbackgesprekken die door beide partijen anders worden geïnterpreteerd.
  • Misverstanden over taken en verantwoordelijkheden die leiden tot frustratie.
  • Verschil in communicatiestijl waardoor mensen zich niet gehoord of onheus bejegend voelen.

Door eerder in te grijpen, zorgen we ervoor dat teleurstelling niet verandert in boosheid en dat irritatie geen conflict wordt. Dat scheelt niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat medewerkers met plezier blijven werken.

Hoe nu verder?

Herken je situaties waarin spanning onder de oppervlakte blijft borrelen? Merk je dat gesprekken stroef verlopen, zonder dat er sprake is van een open conflict? Dan is dit hét moment om mediation in te zetten. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij kunnen helpen om communicatie en samenwerking binnen jouw organisatie te verbeteren​.

📞Bel ons op: 085-273 2310
📧Mail ons: secretariaat@dearbeidsmediators.nl

Voorkom dat kleine irritaties grote problemen worden. Zet mediation in vóórdat het een conflict wordt.